Atopiás ekcéma

Az atopiás ekcéma egy öröklött hajlam alapján kialakuló, hullámzó lefolyású, változó intenzitású bőrszárazsággal és viszketéssel járó krónikus bőrbetegség.

A betegségnek két jól elkülöníthető fázisa van: a nem aktív fázisban a bőr száraz, könnyen irritálódik, esetenként finom hámlást mutat. Míg az aktív szakaszban a bőr begyullad, kivörösödik, kifejezetten viszket, felülfertőződhet. Ezt az időszakot nevezzük a betegség fellángolásának.

A betegségben leginkább a csecsemők, kisdedek és gyermekek érintettek, de egyre gyakrabban találkozunk a felnőttkori formákkal is.

Art Medic shutterstock_481602430_Esztetika_Atopias_ekcema1-1170x500

Mikor forduljak bőrgyógyászhoz?

  • bármely életkorban megjelenő viszkető, száraz, vörös bőrtünetek esetén
  • ha tünetei a patikában kapható bőrápoló készítményekre nem javulnak megfelelő mértékben vagy rendszeresen visszatérnek

Mi történik a terápia során?

A betegség hátterében örökletes tényezők és környezeti faktorok állnak, de a betegség lefolyását súlyosbító számos provokáló faktor ismert (bizonyos ételek, poratka, pollenek, műszálas vagy gyapjú ruházat, mosószerek, környezetszennyezés, stb.)

Kezelésében kiemelten fontos a napi bőrápolás a megfelelő hidratáló tusfürdőkkel és testápolókkal, mely úgynevezett „bázis” kezelést az aktív vagy gyulladásos fázisban helyi gyulladáscsökkentő, antibakteriális krémekkel, viszketéscsillapító gyógyszerekkel kell kiegészíteni.

A bőrtünetek súlyosságától, megjelenésétől, lefolyásától függően esetenként a provokáló faktorok pontos azonosítására is szükség van laboratóriumi és célzott allergia vizsgálatok formájában.

Az elhúzódó, éveken át tartó betegség miatt nagyon fontos a betegek gondozása, mely során az aktuális bőrállapotnak megfelelő kezelés kerül kiválasztásra.  Az atopiás ekcéma sokszor súlyos pszichés terhet ró mind a beteg gyermekre, felnőttre, mind az őt gondozó családra, ezért ezekben az esetekben a pszichés vezetés is nagyon fontos része a terápiának.

BŐVEBBEN A SZOLGÁLTATÁSRÓL

Köszönjük!

Üzenetét megkaptuk, hamarosan válaszolunk önnek!

Hívjon minket:

+36 70 415 4466

Nyitvatartás:
Hétfőtől-péntekig 09:00-tól 17:00-ig,
Szombat-vasárnap ZÁRVA

Keressen bennünket bizalommal!

Írja meg kérdéseit, kollégáink hamarosan készséggel válaszolnak Önnek.

Megadom a személyes adataimat kapcsolatfelvétel céljából az ART-MEDIC Kft.-nek, mint adatkezelőnek, hogy az alább megadott e-mail címemet vagy telefonszámomat felhasználva megkeressenek és a feltett kérdésekre választ kapjak a hozzájárulásom visszavonásáig.

 Adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem.