A véráramba jutó hormonok gondoskodnak többek közt a fehérje-, szénhidrát-, zsíranyagcsere, a só- és vízháztartás szabályozásáról, valamint a nemi mirigyek működésének és a sejtek energiaháztartásának irányításáról.

A belgyógyászat hormonháztartással foglalkozó ága az endokrinológia.

A kezelés menete

A konzultáció során belgyógyász–endokrinológus szakorvosunk összegyűjti az Ön kórelőzményeit, aktuális panaszait, tüneteit, majd mindezek ismeretében megtervezi a kezeléshez szükséges laboratóriumi vizsgálatokat (hormonszintek, cukorterhelés stb.), képalkotó vizsgálatokat (CT, MRI, ultrahang, izotóp vizsgálat stb.), esetleg citológiai vizsgálatokat (pl. pajzsmirigy-mintavétel).

Az eredmények alapján személyre szabott kezelési tervet alakít ki az Ön számára, melynek során vagy konzervatív kezelési módszer alkalmazását (gyógyszer stb.) vagy szükség esetén műtéti beavatkozást javasol. Szakorvosunk minden esetben folyamatosan nyomon követi az Ön egészségi állapotának változását, hiszen ezen megbetegedések esetében különösen fontos a rendszeres kontrollvizsgálat és az aktuális állapotnak megfelelő kezelés.