A kor előrehaladtával is csökkenhet a bőr feszessége, s ez hasonló problémát okozhat. Gyakran a bőr kinyúlása együtt jár zsírfölösleg lerakódásával a hastájékon.

Szülés vagy jelentős fogyás után az eredeti állapotra visszahúzódni képtelen bőrfelesleg eltávolítására, illetve a meggyengült hasfali izomzat helyreállítására ajánljuk.

A hasplasztikai műtétek lényege a has bőrfeleslegének, vele együtt zsírfeleslegének eltávolítása, szükség szerint kiegészítve a hasfali izomzat szétcsúszása esetén annak összevarrásával. Esetenként a kimetszéseket zsírszívással is ki kell egészíteni, mely egy ülésben elvégezhető a műtéttel. A műtét eredményeként a megmaradt bőr feszessé válik. A zsírfölösleg eltávolítása, illetve a hasfali izomzat helyreállítása következtében a has formája lényegesen javul. A beavatkozás altatásban vagy gerinc körüli érzéstelenítésben végezhető.

A műtéti metszések a legtöbb esetben a két csípőtövis között, a bikinivel takart helyen egy harántmetszés, valamint a köldökgyűrűben futó körkörös metszés. A köldök hege egyáltalán nem feltűnő, alig észrevehető. A harántirányú heg ideális esetben vékony, nem feltűnő, ritkábban a bőr feszülése miatt kissé szélesebb. Ekkor egy későbbi időpontban elvégzett hegkorrekcióval lényegesen javítható a minősége. Speciális esetekben a köldök alatt, a középvonalban is szükséges metszést ejteni, ekkor itt is lesz egy hegvonal.

A műtét után

Műtét során a has bőrét nagy területen, egészen a bordákig fel kell preparálni. Tekintettel a kiterjedt sebfelületre, a leggondosabb vérzéscsillapítás mellett is szívócső(vek) elhelyezése válik szükségessé a műtét végén, melyen át a sebváladék levezetésre kerül, illetve enyhe szívással a bőr letapadását igyekszünk elősegíteni. A cső(vek) eltávolításáig (a műtét utáni 2-5. napig) a Klinikán szükséges maradni, majd komplikációmentesség esetén, a páciens haza mehet. Otthon 2 hétig maximális fizikai kímélet javasolt. Műtét után, különösen, ha zsírszívás is történt, rugalmas dressz viselése javasolt, 4-6 hétig. Varratszedés a műtét után 2-3 héttel esedékes. Nehéz fizikai munka, sportolás még további 4 hétig nem engedélyezett. Ha a műtét során a hasfali izomzat megfeszítése is történt, akkor a hasfalat terhelő gyakorlatok kerülése javasolt 3 hónapig.

Érdemes tudni, hogy a has végleges formája csak hónapokkal a műtét után alakul ki.