A mellek megsüllyedésének oka tehát, hogy a bőr, amely az emlő állományának egyedüli felfüggesztője, megnyúlik, rugalmasságát veszti, s így a mirigyállomány és a zsírszövet–kötőszövet a gravitáció törvényének engedelmeskedve lesüllyed.

Mindezekből következik a műtét lényege; a fölösleges bőr eltávolítása, ezáltal az emlőállomány eredeti helyére való visszahelyezése. A műtét helyi érzéstelenítésben vagy altatásban végezhető. Nagyobb méretű emlők esetén az altatást tartjuk előnyösebbnek, míg kisebb emlőknél a helyi érzéstelenítést ajánljuk.

A műtét után

Helyi érzéstelenítés esetén a páciens hazamehet a műtét után, altatás esetén egy éjszakát a Klinikán szükséges maradni. A varratokat részletekben szoktuk eltávolítani. Melltartó viselése még hetekig szükséges a varratsor tehermentesítése céljából. Legalább 3 hétig éjjel-nappal, a továbbiakban pedig 2–3 hónapig nappal tartjuk fontosnak a melltartó viselését. Sportolásnál elengedhetetlen az alkalmazása! 2–3 hónapig a napozás és a szolárium is kerülendő.

Az esetleges komplikációkról

Mindkét típusú műtétnek a bármilyen más műtét kapcsán szóba jöhető szövődménye lehet (vérzés, fertőzés, sebgyógyulási zavar). A mellbimbó áthelyezése miatt ritkán előfordul érzészavar, de ez csak átmeneti, és csak az esetek kisebb részében jelentkezik.

A hegesedésről

A leggondosabb műtéti technika, a legjobb varróanyagok és a tökéletes műtét utáni kezelés mellett sem lehet ígérni, hogy a műtéti hegek láthatatlanok lesznek. A bimbóudvar körüli metszés gyógyul általánosságban a legszebben. Ez a heg idővel szinte láthatatlan lesz. A bimbó alatti hosszanti metszés is alig látható heggel gyógyul az esetek többségében. A leginkább problémás a mell alatti harántmetszés hege. Ez a leginkább észrevehető. Aki tehát ilyen műtétre vállalkozik, annak el kell döntenie, hogy lógó mellei zavarják-e jobban, vagy a műtét után – valamelyest minden esetben látható – műtéti hegek. A hegesedést nagymértékben befolyásolja az egyéni hajlam. Az esetleg vaskos, feltűnő műtéti hegeket, amennyiben hónapok múlva sem javulnak kellő mértékben, egy kisebb hegkorrekciós műtéttel általában elfogadhatóvá lehet tenni.