A bőr alatti kötőszövet sorvadása következtében pedig meglazul, és lógni kezd. A bőr alatti izom feszülése a bőr rugalmasságának elvesztésével egyre kifejezettebb redők és ráncok képződéséhez vezet.

Ez a folyamat egyénileg változó életkorban kezdődik, és egyénileg változó sebességgel halad előre. Az egyén alkati tulajdonságain túl bizonyos tényezők erősen befolyásolják, felgyorsítják a bőr természetes öregedési folyamatát (időjárási tényezők, túlzott napozás, nedvesség, szél, hőingadozás, bizonyos szokások: alkohol- és nikotinfogyasztás, nem elegendő alvás, a pihenés hiánya, stressz, bizonyos betegségek: májbetegség, érelmeszesedés, magas vérnyomás, cukorbetegség, valamint bizonyos gyógyszerek tartós szedése).

Mindezen elváltozások igen szembetűnők az arcon, nyakon. A ráncműtét (face lifting) során a petyhüdt, kinyúlt, ráncosodó bőr megfeszítése, a fölösleges bőr kimetszése, ezáltal az arc simaságának, fiatalosságának visszaadása történik. Míg régebben a műtét pusztán a petyhüdt bőr alapjáról való leválasztására, majd kellő megfeszítés után a fölösleg kimetszésére korlátozódott, ma már – szükség esetén – a megnyúlt, petyhüdt izmok és bőnyék megfeszítését is elvégezzük, ami tartósabb eredményt biztosít.

A bőrbe bevésődött mély barázdákat a műtét nem tünteti el! A műtét lényege minden esetben hasonló. Elvégezhető az egész arcon, csak az arc felső részén, csak az alsó részén, nyakon vagy csak a homlokon is. Mindegyik műtét elvégezhető helyi érzéstelenítésben vagy altatásban is. Bármelyik műtétet végezzük, a műtéti hegek legnagyobb része a hajas fejbőr területén és a fül mögött rejtve vannak, csupán a fül előtti természetes barázdában marad egy cérnavékony, alig észrevehető, finom heg, fedetlen helyen.