Kinek ajánljuk?

  • Fiatalkorban a veleszületett lógó szemhéj „szomorú, spániel tekintet” esetén indokolt a szemhéjplasztika.
  • Idősebb korban a megereszkedett bőrfelesleg miatt megváltozott tekintet megfiatalítása a szemhéj plasztikai beavatkozás célja.

Mi történik a beavatkozás során?

A szemhéjplasztikai műtét a szemhéjak bőrfölöslegének kimetszéséből áll, miáltal a tájék „megfiatalodik”. Egyidejűleg eltávolításra kerülnek a szemüregi zsír elődomborodásából adódó ún. „táskák” is. A műtét ritka kivételtől eltekintve (pajzsmirigy-működési zavar, cukorbetegség, magas vérnyomás, vérzékenységi hajlam, véralvadásgátló gyógyszerek szedése) elvégezhető. Helyi érzéstelenítésben, abszolút fájdalommentesen végezhető (az injekciózás kellemetlenségét leszámítva). A műtét végén szemhéjanként egy varrattal történik a sebzárás (mivel a varrat a sebvonal hosszában a seben belül fut), valamint egy papírszerű sebtapasszal, melyek 4-5 nap múlva eltávolításra kerülnek.

A műtét után

A szem körüli szövetek a szervezet leglazább szövetei közé tartoznak, így a műtét után a szemhéjak beduzzadnak, bevéreznek. A sebvonalban rózsaszínű, vérrel pettyezett váladék szivárgása észlelhető az első 48 órában. A beteg feszülést érezhet, gyakran könnyezik. Előfordulhat, hogy a duzzanat miatt a szemek zárása átmenetileg nem tökéletes, ill. az alsó szemhéjak esetén azok átmeneti, kisfokú kifordulása is felléphet.

Mindezek miatt az első két napon a műtéti területet jegelni kell. Ha váladékozás is észlelhető, akkor érdemes a tájékot kamillával tisztítani. Szemcsepp használata csökkentheti a könnyezést. Ajánlatos a műtét után néhány napig sötét szemüveget viselni. A 4-5. napon megtörtént varratszedés után a szemhéjak mosása megengedett. Arcfestés a műtét után 2 hétig, szempillafestés 3 hétig nem ajánlott.

A műtéti hegek a műtét után pár héttel már alig láthatók, s 3-4 hónap múlva gyakorlatilag nem vehetők észre. A szemhéjak végleges állapota is kb. 2-3 hónap múlva alakul ki, bár az eredmény 90%-ban már néhány hét múlva látszik.

Az esetleges szövődményekről

A műtétnek a fentieken, illetve a minden műtét során fennálló szövődményeken túl (vérzés, fertőzés) ritkán van szövődménye. Irritatív tünetek (égő érzés, viszketés, könnyezés, gyakori kötőhártya hurut) ha jelentkeznek, általában átmenetiek, ritkán tartósak. Korábban is meglévő hasonló panaszok azonban a műtét után kifejezettebbek lehetnek. A látást nem befolyásolja. A műtét ismétlése 10-15 év múlva válhat esedékessé.