Szerencsétlen esetben egy arányos, szép női arcot elcsúfíthat egy apai ágon örökölt, férfias orr. A veleszületett vagy sérülés következtében kialakult elváltozás plasztikai műtéttel kiválóan korrigálható. A műtét fájdalom nélkül helyi érzéstelenítésben és altatásban is végezhető.

Az orrplasztikát csak 18 éves kor felett ajánljuk, amikorra a koponya csontjai elérik végleges formájukat és méretüket.

Mi történik a beavatkozás során?

A helyi érzéstelenítés az injekciózás szokványos kellemetlenségei után teljes fájdalommentességet biztosít, viszont éber állapotban el kell viselni a műtéttel járó kellemetlen hangokat (az orrcsont fűrészelése, beroppantása, esetleg vésése), amit nem mindenki kíván végighallgatni. Akit ezek a kellemetlenségek nem zavarnak, azoknak ajánljuk a helyi érzéstelenítést.

A teljes orrkorrekció azt jelenti, hogy az orrnak mind a csontos, mind a porcos vázát, illetve a hozzá tartozó lágyrészeket korrigáljuk. A műtéti behatolás a legtöbb esetben kizárólag az orr belsejében van, ritka esetben az orrszárnyaknak az arc bőrével képzett áthajlásában is, ennek megfelelően a műtétnek látható hege nem marad.

A műtét után

A műtét végén az orrhátra általában 1 hétre (ritkábban 2 hétre) gipszrögzítés kerül. Az orrjáratba 1 napra tamponade-ot helyezünk. Helyi érzéstelenítésben végzett műtét után, amennyiben a páciens panaszmentes, és úgy dönt, hazamehet. Másnap tamponszedésre kérjük a Klinikára. Altatás esetén egy éjszakát nálunk kell tölteni megfigyelés céljából, s másnap tamponszedés után, panaszmentesség esetén, haza lehet menni. 1 hét, ritkábban 2 hét múlva esedékes a gipszlevétel.

A belső varratokat felszívódó anyaggal végezzük, így varratszedés nem szükséges. A műtét után a két szem körül vérömleny, duzzanat keletkezik, maga az orr is duzzadt lesz (tulajdonképpen a csonton végzett beavatkozás egy célzatos, irányított csonttörés), mely kísérőjelenségek rövidebb-hosszabb idő után elmúlnak.

A vérömleny felszívódási ideje kb. 2 hét, mely után az orr kissé még duzzadt marad, de lényegében már olyan külseje lesz, hogy nem kelti operált orr benyomását egy külső szemlélőben.

Amennyiben külső varrat van, úgy 1 hét múlva, a gipszlevétellel együtt eltávolítjuk. Nagyon fontos az orrot a műtét után kb. 6 hétig még a kisebb traumáktól is óvni! Hidegre hetekig érzékeny lehet az orra a műtét után. A közvetlen műtét utáni időszakban az orrnyálkahártya pörkösödése gyakori jelenség. Ez orrkenőcs használatát teszi szükségessé. 2-3 napon át ajánlatos felpolcolva aludni!

Az orr végleges formája csak hónapok (olykor 1 év) alatt alakul ki, mivel ahhoz, hogy a bőr idomuljon az alatta megváltozott csontos-porcos vázhoz, ilyen hosszú időre van szükség.